Onni, 9. luokka, Kruununhaan yläaste, Design-linja.

Kruununhaan yläasteen Design-linja: Onni, 9. luokka

Kruununhaan yläasteen Design-linjaa käyvä Onni suoritti työelämään tutustumisjaksonsa Designmuseolla keväällä 2022. TET-jaksonsa aikana Onni osallistui esimerkiksi Designmuseon auditoriossa järjestettyyn, Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettuun tapahtumaan, jossa hän testasi  VR-installaatioita ja osallistui niihin liittyvään yleisötyöhön.

Kuvassa Onni testaa ”Materia, epämateria, antimateria – Menneitä näyttelyitä digitaalisina kokemuksina!”- kierroksiin kuuluvaa virtuaalista näyttelykierrosta.
Aalto-yliopiston EU-hanke Beyond Matter – Cultural Heritage on the Verge of Virtual Reality tutkii tapoja herättää digitaalisesti henkiin ikonisia näyttelyitä ja tällä tavoin tuoda tähän päivään ”vanhoja” keskusteluja.
Installaatiossa on mukana Centre Pompidoun näyttely Les Immatérieux (1985) ja ZKM | Karlsruhen media- ja taidekeskuksen Iconoclash (2002).

 

TET-jakson yhteydessä A&DO haastattteli Onnia hänen kokemuksistaan Design-linjalla oppimisesta.

Millainen muotoilu kiinnostaa sinua eniten? 

Olen ollut pitkään kiinnostunut arkkitehtuurista. Erityisen kiinnostavia ovat mielestäni vanhat ja värikkäät kivitalot, ja miten niistä voisi ottaa inspiraatiota moderniin rakentamiseen.

Millä tavoin ryhmätyöskentelytaitosi ovat kehittyneet muotoiluoppimisen myötä?

Designissa teemme pääasiassa itsenäisiä töitä, joten emme työskentele juurikaan ryhmissä. Siitä huolimatta uskoisin olevani nykyään parempi kuuntelemaan, kun toiset kertovat projekteistaan, ja antamaan heille rakentavaa palautetta.

Oletko mielestäni kehittynyt erityisesti jossain tietyssä muotoiluun liittyvässä taidossa yläasteen aikana?

Olen oppinut asettamaan projekteille selkeän alun ja lopun. Aiemmin saatoin helposti lähteä vapaa-ajalla tekemään projektia, josta minulla ei ollut mitään hajua, milloin tai miten saisin sen päätökseen. Aikatauluttaminen on auttanut saamaan asioita loppuun säännöllisemmin.

Itsenäistä työskentelyä harjoitellaan Design-linjalla joka vuosi niin, että 9. luokalla oppilas toteuttaa koko syyslukukauden kestävän oman projektin. Haluatko kertoa omasta projektistasi. 

Suunnittelin lopputyökseni kirjaston, jonka nimesin Serenaksi. Kirjastossa oli neljä kerrosta, joihin tein jokaiseen yksityiskohtaisen pohjapiirustuksen ja havainnollistavan kuvan kerroksen tunnelmasta. Piirsin myös kirjaston ulkopuolen.

Jokaisella kerroksella oli oma teemansa ja väripalettinsa (esim. kolmas kerros oli “Tiedon metsä”, ja sen väripaletti koostui vihreän ja valkoisen sävyistä). Oma suosikkini oli neljäs kerros, “Lintukoto”. Siellä oli suuri ympyränmallinen lukusali, jonka kattona oli lasikupu.

Design-linjan 9.luokkalaisen oppilaan tekemä piirustus kirjastosta.
Serena-kirjaston suunnitelma, Onni, 9. luokka, Kruununhaan yläaste, Design-linja