Ohjelma

Arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen valtakunnallinen A&DO-seminaari – TADWEEK 2021 

Perjantaina 1.10.2021 kello 12–18,
Finnkino Plevna, Sali 8, Itäinenkatu 4, Tampere.

Huomioithan, että tapahtuma on suomenkielinen kello 12:00–14:45 ja englanninkielinen kello 14:45–16:00. Keskustelutilaisuus Finlaysonin Vooninkisalissa pidetään suomenkielellä kello 16:30–17:30.

Tapahtumaa voi seurata myös livestriimin välityksellä.

 

Keynote: Jen Masengarb: Architecture and the city: a learning laboratory for young people 

Tervetuloa päivittämään tietosi arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen ajankohtaisista teemoista valtakunnalliseen A&DO-seminaariin!

Päivän aikana perehdytään arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen uusimpiin kokeiluihin sekä museokokoelmien luovaan hyödyntämiseen oppimisessa. Seminaari antaa näkökulmia ja ideoita arkkitehtuurin opettamisen ja oppimisen tueksi. Tilaisuudessa pääset kuulemaan monipuolisia puheenvuoroja käytännön esimerkein toteutuneista pedagogisista hankkeista, sekä sisällön yhteissuunnittelun menetelmillä toteutetuista sisällöistä.

Arkkitehtuurin tutkiminen ei ole hyödyllistä ainoastaan arkkitehdiksi aikovalle. Arkkitehtuuri voi antaa kipinän oman lähiympäristön tutkimiseen jokaiselle.  Se voi herättää halun oppia ratkomaan lähiympäristön aitoja suunnitteluongelmia. Näistä vähitellen hioutuvista suunnittelun työkaluista on hyötyä tulevaisuudessa monessa! Jokaiseen rakennukseen – olipa se vaatimaton tai suuri – kätkeytyy opittavaa. Oppiessamme tutkimaan oman elämämme arkipäiväisiä rakenteita lähiympäristöstämme voi tulla todellinen oppimisen laboratorio.

Seminaarin keynote-puhuja, Yhdysvaltain arkkitehtiliiton johtaja Jen Masengarb hyödyntää yli 20 vuoden kokemustaan Chicagon arkkitehtuurikeskuksessa (CAC), Tanskan arkkitehtuurikeskuksessa (DAC) ja Yhdysvaltain arkkitehtiliitossa (AIA) antaen osallistujille luovia ideoita, jotka inspiroivat ymmärtämään, miksi arkkitehtuurilla on merkitystä.
Seminaaria moderoivat A&DO hanketyöryhmän edustajina museolehtori Hanna Kapanen Designmuseosta ja yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen Arkkitehtuurimuseosta.

Seminaarin puhujat

Liisa Aholainen, museolehtori, Taidekaari
Marjut Alitalo, suunnittelija, A&DO Labran näyttelyarkkitehti
Leena Hannula, museopedagogi, A&DO Labran opas
Riikka Jalava, palvelumuotoilija, A&DO Labran opetusmateriaalien palvelumuotoilu
Jemina Lindholm, yleisötyövastaava, Arkkitehtuurimuseo
Jen Masengarb, Executive Director, Yhdysvaltain arkkitehtiliitto AIA
Anna Kokki, muotoilija, SuoMu
Leena Svinhufvud, vastaava museolehtori, A&DO hankejohtaja, Designmuseo

Puheenvuorot

Liisa Aholainen ja Riikka JalavaPedagogian ja palvelumuotoilun yhteiset mahdollisuudet

A&DO Labra kutsui keväällä 2021 tamperelaisia esiopetusikäisiä mukaan tutkimaan, ihmettelemään, kokeilemaan ja leikkimään!

Oppimiseen innostavan etäpaketin aiheena oli hyvä lähiympäristö, jota tarkasteltiin yhdessä arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmasta. Kestäviä muotoja -kokonaisuuden teemoja olivat myös ongelmanratkaisutaidot ja kestävä kehitys. Lähes 600 tamperelaista esikoululaista työskenteli Labran sisällön ja siihen laaditun paketin parissa. Taidekaaren museolehtori Liisa Aholainen kertoo puheenvuorossaan työskentelystä ja eskarilaisten kokemuksista arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen parissa.

A&DO Labra − Hyvän lähiympäristön työkirja tarjoaa monen ikäryhmän opettajille/ohjaajille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen perusteita paketissa, jota voi soveltaa haluamallaan tavalla. Opettaja/ohjaaja voi valita oman ryhmän tasoon sopivia elementtejä ja tehtäviä. Opetuskokonaisuudesta voi poimia yksittäisiä tehtäviä, tai toteuttaa niitä kokonaisuus kerrallaan pidemmällä aikavälillä. Palvelumuotoilija Riikka Jalava kertoo, minkälaista oli työskennellä muotoilijana A&DO Labran konseptiin perustuvan oppimateriaalin parissa.

Leena Hannula ja Marjut AlitaloPedagoginen tilasuunnittelu ja yleisötyö 

Elokuussa 2021 A&DO Labra saapui Lahden Mattsonin aukiolle. Kahden kontin muodostamassa näyttelyssä esille nousivat myös Lahden paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta. A&DO Labra oli avoinna kaikille kaupunkilaisille. Sen lisäksi siellä vieraili suunnitelman mukaan yli 1100 nelosluokkalaista opettajineen Lahden kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelman myötä. Opas Leena Hannula kertoo yleisötyöstä näyttelyn äärellä.

A&DO Labra – Hyvä lähiympäristö on kiertävä oppimisen ympäristö ja näyttely, joka kertoo muotoilusta ja arkkitehtuurista. Näyttelytila on rakennettu kahteen konttiin, jotka voidaan siirtää paikasta toiseen. Näyttely haastaa pohtimaan, minkälainen arkkitehtuuri ja muotoilu tukee hyvää arkea ja kestävää kehitystä. Näyttelyarkkitehti Marjut Alitalo kertoo, minkälaista Labran suunnittelu oli.

Anna Kokki & Jemina LindholmUutta sisältöä yhteissuunnittelun keinoin

Anna Kokki ja Jemina Lindholm kertovat puheenvuoroissaan opetussisältöjen yhteisuunnittelun menetelmistä. SuoMun lukiolaisille suunnatusta MuTu-materiaalista ja Arkkitehtuurimuseon 16-20 vuotiaille suunnatuista FillThis Space -arkkitehtuurin kesäkoulujen sisältöjen kehittämisestä saa hyviä vinkkejä yhteisuunnittelun onnistuneeseen toteuttamiseen.

Livekuvitusta seminaarissa! 

ADO hankkeen kuvittaja Hanna Kutvonen toteuttaa seminaarin aikana livenä oman kuvallisen tulkinnan seminaarin sisällöstä. Voit seurata kuvituksen etenemistä seminaarin aikana.

Tervetuloa TAD weekille 2021!
Tapahtuma on osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmaa. Katso koko viikon tapahtumat www.tadweek.com