Verkkonäyttely

A&DO Labra – Hyvä lähiympäristö -näyttelyn voit kokea myös virtuaalisesti. Toteutuksen avulla voit ottaa selvää A&DO Labrasta, tutustua sen sisältöihin ja tarinoihin. 3D-kierrokseen voi hypätä myös ennen vierailua paikan päällä tai sen jälkeen.

3D -näyttelyn on kuvannut Henri Kämärä/ Shou3D.

A&DO Labra -näyttely on tuotettu yhteistyössä Konttivuokraus Oy:n kanssa. konttivuokraus.fi

Tutustu museoiden kokoelmaesineisiin!

A&DO Labran ensimmäisessä näyttelykontissa hyvän lähiympäristön teemaan sukelletaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmaesineiden avulla. Näyttelyyn on valittu kuusi kokonaisuutta, joihin voit tutustua verkkonäyttelyssä ja alla olevassa yhteenvedossa.

PIENOISMALLIT: KESÄMAJAT

Merimaja, Kivinokan kesämaja-alue, Helsinki 1999, suunnittelu: Harri Hautajärvi

Kesämaja Wikända, Malmkopplan, Espoo 1930, suunnittelu: Eva Kuhlefelt-Ekelund

Mökkimalli Silmu A, Niipperin ryhmäpuutarha, Espoo 2012–, suunnittelu: Verstas Arkkitehdit

Tyyppimajamalli K, Herttoniemen siirtolapuutarha, Helsinki 1934, suunnittelu: Ingeborg Wahlroos

Siirtolapuutarhasta ja kesämajasta kaupungissa haetaan edelleenkin samoja asioita, kuin vaikka sata vuotta sitten: hyvinvointia, vapaa-ajanviettopaikkaa ja luonnossa oleskelua

TUULITAKKI

Naisten ulkoilutakki, 1984, suunnittelu: Ritva Kellokumpu, valmistaja: Torstai Oy

Torstai Oy valmisti Kemijärvellä vaatteita urheiluun, lasketteluun, hiihtämiseen ja talviseen vapaa-ajan viettoon. Värikkään ja muhkean tuulitakin kahiseva kangas oli omana aikanaan uutuus. 1980-luvulla suunnitellut ulkoiluvaatteet näyttävät tänään muodikkailta, ja ne ovat suosittuja ostoksia kirpputoreilta.

 

JOPO

Lasten Jopo, 1975, suunnittelu: Helkama suunnittelutyöryhmä, valmistaja: Helkama

Jokaisen  Polkupyörä  eli Jopo suunniteltiin 1960-luvulla, yli 50 vuotta sitten. Se on eri kokoisille käyttäjille soveltuva näppärä yleispyörä. Sen runko on valmistettu muotoon leikatusta ja prässätystä teräslevystä. Rungon valmistustapa oli fiksu keksintö, joka säästi kallista metallimateriaalia.

PUISTOSUUNNITELMA

Tapiolan uimahallin ympäristön puutarhasuunnitelma, Espoo, 1960, suunnittelu: Jussi Jännes

Puutarha- ja metsäkaupunki oli 1950-luvun suomalainen keksintö, joka kiinnostaa ihmisiä edelleen. Espoon asuinalue Tapiola suunniteltiin niin, että luonnolla oli iso osa. Puutarha-arkkitehti Jussi Jännes suunnitteli Tapiolaan puistoalueita, istutuksia sekä kerrostalojen pihapiirejä.

ROSKIS

Roska-astia, 1989–1990, suunnittelu: Creadesign Oy / Hannu Kähönen, tilaaja: Helsingin kaupungin  rakennusvirasto, valmistaja: Säkkiväline

Helsingin kaupungin ulkotilojen roskiksen suunnittelussa on otettu huomioon ennen kaikkea helppokäyttöisyys. Uudemmassa mallissa roskiksen suuaukkoa on suurennettu, jotta sinne mahtuisivat  suurikokoiset  pitsalaatikot ja takeaway-astiat.

MOOTTORITIESUUNNITELMA

Helsingin kaupunkiseudun liikennetutkimus, 1968, Insinööritoimisto Pentti Polvinen sekä Wilbur Smith &  Associates

1960-luvulla uskottiin autoihin. Silloin laadittiin moottoritiesuunnitelma, joka ei koskaan toteutunut. Helsingin ydinkeskustassa kiidettiin suurilla moottoriteillä ja autoramppeja kulki monessa tasossa. Moottoritien alta oli ajatuksena purkaa kokonaisia kortteleita, kymmeniä kivitaloja.