Johannes Romppanen

Vuosaarelainen suunnittelu keskiössä A&DO Labran finaalissa

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra -konttinäyttely avautuu Taiteiden yönä Vuosaaressa Vuotalon pihamaalla, missä monipuolinen, paikallisesta suunnittelusta ammentava ohjelma kutsuu eri-ikäiset kävijät mukaan oppimaan arkkitehtuurista ja muotoilusta 17.8. –20.9.2023.

Ennen rantautumistaan Vuosaareen ADO Labra on kiertänyt levittämässä suunnittelualojen ilosanomaa Lahdessa, Tampereella, Rovaniemellä ja Oulussa. Kussakin kaupungissa on esitelty museoiden kokoelmaesineiden rinnalla myös paikallista suunnittelua. Kotimaan kierroksen päätteeksi Helsingissä avautuvaan A&DO Labra -näyttelyyn on nostettu kiinnostavia poimintoja Vuosaarelaisesta suunnittelusta, kuten Vuosaarenhuipun luontokeidas ja ulkoilualue, kaupunkitiloihin tarkoitetut, monikäyttöiset Parkly-kalusteet, Touko Nerosen suunnittelemat Vuosaaren terassitalot sekä Ison Kallahden uimaranta retkikatoksineen ja keittopisteineen.

Vuosaarelaiset sisällöt valittiin näyttelyyn osallistavaan kaupunkimuotoiluun erikoistuneen suunnittelijan Päivi Raivion kanssa. Valintojen pohjana käytettiin vuosaarelaisilta kerättyjä ajatuksia. Yhdistäviksi teemoiksi nousivat muun muassa luonto kaupungissa, yhteisöllisyys sekä kaupunkialueiden haltuunotto.

– Kohtaamiset kaupunkitilassa syntyvät parhaiten, kun meillä on tilaa oleskeluun, istuskeluun ja puitteet vaikkapa pienimuotoisiin tapahtumiin. Kaupunkitilan käyttäminen lisää kuuluvuuden tunnetta ja osallisuutta oman kaupunginosaan. Näin kaupunkia voidaan samalla myös yhdessä tehdä paremmaksi paikaksi elää ja olla, Päivi Raivio kertoo.

Yksi tapa luoda mahdollisuuksia kohtaamisille ja ottaa kaupunkitilaa haltuun ovat A&DO Labra -konttinäyttelyssä mukana olevat Parkly-kalusteet, joiden suunnittelusta Raivio ja Daniel Bumann ovat vastanneet. Vuotalon pihalle suunnitelluilla kalusteilla aukio on voitu ottaa kokeellisesti haltuun ja testata tapoja luoda sinne kohtaamispaikkoja.

– Parkly-kalusteiden tavoite on elävöittää ja vehreyttää harmaita kaupunkitiloja helposti ja nopeasti. Kaupunkisuunnittelun prosesseissa esimerkiksi aukion kalustaminen voi olla pitkä prosessi, mutta Parkly-moduuleilla muutos voidaan saada nopeasti aikaan sekä testata, millaisia toimintoja aukiolle halutaan. Viivähtäminen ja oleskelu on tärkeä osa kaupunkitilan haltuun ottamista, ja kun vuosaarelaiset tapaavat aukiolla toisiaan, syntyy uusia ajatuksia ja kohtaamisia, joka toisinaan luo kipinän tehdä jotain yhdessä.

A&DO Labran avoimet yleisöavajaiset

A&DO Labran avoimia yleisöavajaisia vietetään Taiteiden yönä 17.8.2023 klo 16–19

A&DO Labran avajaiset medialle ja yhteistyökumppaneille

Tule tutustumaan vasta-avattuun A&DO Labraan perjantaina 18.8. klo 9–11. Paikalla on A&DO-hankkeen ydintiimi ja osallistavaan kaupunkimuotoiluun erikoistunut Päivi Raivio. Avajaisia vietetään kello 9–10 
ja kello 10–11 tavattavissa ovat Päivi Raivio ja hankkeen vetäjät.

Näyttely on avoinna yleisölle 17.8.–20.9.2023

ma–pe klo 15.00–16.00 ja 
la klo 10–16
Vuotalon piha, Mosaiikkitori 2, Helsinki

A&DO Labran avoimet yleisöopastukset (45 min)

lauantaisin klo 13 ja klo 14

Tarjolla maksuttomia vierailuja kouluryhmille ja eri-ikäisille

ADO Labran näyttely tarjoaa helsinkiläisille kouluille ja yleisöille mahdollisuuden tutustua arkkitehtuuriin ja muotoiluun leikkisästi ja toiminnallisesti. Elo-syyskuun aikana tarjotaan lukuisia maksuttomia vierailuja: mukaan mahtuu yhteensä yli 70 koululaisryhmää, yli 40 Kulttuurin kummilapset -vauvaryhmää sekä 10 kaupunkilaisille avointa yleisöopastusta ja vierailuaikoja päivittäin.

Lisätiedot

vastaava museolehtori/A&DO:n hankejohtaja
Leena Svinhufvud, , puh. 040 535 7777

museolehtori/A&DO Labran koordinaattori
Hanna Kapanen, , puh. 050 301 6838

 

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteishanke, jolle Suomen kulttuurirahasto on myöntänyt Museovisio-apurahan. Hankkeen aikana rakentuu koko maan kattava arkkitehtuuri- ja muotoilukasvattajien verkosto. Hankkeeseen liittyvä konttinäyttely A&DO Labra on kiertänyt Suomea vuosina 2021–2023 esitellen museoiden kokoelmaesineiden rinnalla paikallisten yhteisöjen kanssa valittuja esimerkkejä alueen suunnittelusta. Ennen Helsinkiä se on nähty Lahdessa, Tampereella, Rovaniemellä ja Oulussa. Hankkeen päätösseminaari pidetään Vuotalossa Vuosaaressa 1.11.2023. Lue lisää A&DO Labran valtakunnallisesta toiminnasta: ado.fi