1.10.2021

Arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen valtakunnallinen A&DO-seminaari

Finnkino Plevna, Sali 8 / Itäinenkatu 4, Tampere / Perjantaina 1.10.2021 klo 12–18

Tapahtumaa voi seurata myös livestriimin välityksellä.

Ohjelma

Tapahtuma on suomenkielinen kello 12.00–14.45 ja englanninkielinen kello 14.45–16.00. Keskustelutilaisuus Finlaysonin Vooninkisalissa pidetään suomenkielellä kello 16.30–17.30.

Keynote: Jen Masengarb: Architecture and the city: a learning laboratory for young people 

Tervetuloa päivittämään tietosi arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen ajankohtaisista teemoista valtakunnalliseen A&DO-seminaariin!

Päivän aikana perehdytään arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen uusimpiin kokeiluihin sekä museokokoelmien luovaan hyödyntämiseen oppimisessa. Seminaari antaa näkökulmia ja ideoita arkkitehtuurin opettamisen ja oppimisen tueksi. Tilaisuudessa pääset kuulemaan monipuolisia puheenvuoroja käytännön esimerkein toteutuneista pedagogisista hankkeista, sekä sisällön yhteissuunnittelun menetelmillä toteutetuista sisällöistä. 

Arkkitehtuurin tutkiminen ei ole hyödyllistä ainoastaan arkkitehdiksi aikovalle. Arkkitehtuuri voi antaa kipinän oman lähiympäristön tutkimiseen jokaiselle.  Se voi herättää halun oppia ratkomaan lähiympäristön aitoja suunnitteluongelmia. Näistä vähitellen hioutuvista suunnittelun työkaluista on hyötyä tulevaisuudessa monessa! Jokaiseen rakennukseen – olipa se vaatimaton tai suuri – kätkeytyy opittavaa. Oppiessamme tutkimaan oman elämämme arkipäiväisiä rakenteita lähiympäristöstämme voi tulla todellinen oppimisen laboratorio. 

Seminaarin keynote-puhuja, Yhdysvaltain arkkitehtiliiton johtaja Jen Masengarb hyödyntää yli 20 vuoden kokemustaan Chicagon arkkitehtuurikeskuksessa (CAC), Tanskan arkkitehtuurikeskuksessa (DAC) ja Yhdysvaltain arkkitehtiliitossa (AIA) antaen osallistujille luovia ideoita, jotka inspiroivat ymmärtämään, miksi arkkitehtuurilla on merkitystä. 

Seminaaria moderoivat A&DO hanketyöryhmän edustajina museolehtori Hanna Kapanen Designmuseosta ja yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen Arkkitehtuurimuseosta. 

Seminaarin puhujat

Liisa Aholainen, museolehtori, Taidekaari
Marjut Alitalo, suunnittelija, A&DO Labran näyttelyarkkitehti
Leena Hannula, museopedagogi, A&DO Labran opas
Riikka Jalava, palvelumuotoilija, A&DO Labran opetusmateriaalien palvelumuotoilu
Jemina Lindholm, yleisötyövastaava, Arkkitehtuurimuseo
Jen Masengarb, Executive Director, Yhdysvaltain arkkitehtiliitto AIA
Anna Kokki, muotoilija, SuoMu
Leena Svinhufvud, vastaava museolehtori, A&DO hankejohtaja, Designmuseo

Puheenvuorot

12.15–12.45 Liisa Aholainen ja Riikka Jalava
Pedagogian ja palvelumuotoilun yhteiset mahdollisuudet

A&DO Labra kutsui keväällä 2021 tamperelaisia esiopetusikäisiä mukaan tutkimaan, ihmettelemään, kokeilemaan ja leikkimään!

Oppimiseen innostavan etäpaketin aiheena oli hyvä lähiympäristö, jota tarkasteltiin yhdessä arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmasta. Kestäviä muotoja -kokonaisuuden teemoja olivat myös ongelmanratkaisutaidot ja kestävä kehitys. Lähes 600 tamperelaista esikoululaista työskenteli Labran sisällön ja siihen laaditun paketin parissa. Taidekaaren museolehtori Liisa Aholainen kertoo puheenvuorossaan työskentelystä ja eskarilaisten kokemuksista arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen parissa.

A&DO Labra − Hyvän lähiympäristön työkirja tarjoaa monen ikäryhmän opettajille/ohjaajille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen perusteita paketissa, jota voi soveltaa haluamallaan tavalla. Opettaja/ohjaaja voi valita oman ryhmän tasoon sopivia elementtejä ja tehtäviä. Opetuskokonaisuudesta voi poimia yksittäisiä tehtäviä, tai toteuttaa niitä kokonaisuus kerrallaan pidemmällä aikavälillä. Palvelumuotoilija Riikka Jalava kertoo, minkälaista oli työskennellä muotoilijana A&DO Labran konseptiin perustuvan oppimateriaalin parissa.

12.45–13.15 Leena Hannula ja Marjut Alitalo
Pedagoginen tilasuunnittelu ja yleisötyö 

Elokuussa 2021 A&DO Labra saapui Lahden Mattsonin aukiolle. Kahden kontin muodostamassa näyttelyssä esille nousivat myös Lahden paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta. A&DO Labra oli avoinna kaikille kaupunkilaisille. Sen lisäksi siellä vieraili suunnitelman mukaan yli 1100 nelosluokkalaista opettajineen Lahden kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelman myötä. Opas Leena Hannula kertoo yleisötyöstä näyttelyn äärellä.

A&DO Labra – Hyvä lähiympäristö on kiertävä oppimisen ympäristö ja näyttely, joka kertoo muotoilusta ja arkkitehtuurista. Näyttelytila on rakennettu kahteen konttiin, jotka voidaan siirtää paikasta toiseen. Näyttely haastaa pohtimaan, minkälainen arkkitehtuuri ja muotoilu tukee hyvää arkea ja kestävää kehitystä. Näyttelyarkkitehti Marjut Alitalo kertoo, minkälaista Labran suunnittelu oli.

14.00–14.30 Anna Kokki & Jemina Lindholm
Uutta sisältöä yhteissuunnittelun keinoin

Anna Kokki ja Jemina Lindholm kertovat puheenvuoroissaan opetussisältöjen yhteisuunnittelun menetelmistä. SuoMun lukiolaisille suunnatusta MuTu-materiaalista ja Arkkitehtuurimuseon 16-20 vuotiaille suunnatuista FillThis Space -arkkitehtuurin kesäkoulujen sisältöjen kehittämisestä saa hyviä vinkkejä yhteisuunnittelun onnistuneeseen toteuttamiseen.

14.45–15.00 Leena Svinhufvud
What is A&DO, and where it is aiming?

15.00–15.35 Jen Masengarb
Architecture and the city: a learning laboratory for young people

Exploring architecture isn’t just for those who might grow up to become architects someday. Architecture can become a catalyst for engaging curious young citizens with their city and learning to solve real-world design problems then becomes a valuable skill for life beyond the classroom. All buildings, whether humble or grand, have lessons to teach. By helping children explore the everyday structures where they and their families live, learn, work, shop, worship, or play – a community’s architecture becomes a learning laboratory.
Drawing on her 20+ years of experiences at the Chicago Architecture Center, the Danish Architecture Center, and the American Institute of Architects, speaker Jen Masengarb will share creative ideas for inspiring students to discover why architecture matters.

Livekuvitusta seminaarissa! 

A&DO-hankkeen kuvittaja Hanna Kutvonen toteuttaa seminaarin aikana livenä oman kuvallisen tulkinnan seminaarin sisällöstä. Voit seurata kuvituksen etenemistä seminaarin aikana kello 13.15–13.30 ja 15.45–16.00.

Ilmoittautuminen

Voit seurata tapahtumastriimiä tästä linkistä ilman ennakkoilmoittautumista.

Ilmoittaudu mukaan Tampereelle tästä linkistä 24.9. mennessä.

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: 
. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostitse, kun ilmoittautuminen on sulkeutunut.  

Saavutettavuus
Tapahtuma järjestetään Finnkino Plevnassa, salissa 8. Yläkerran saleihin pääsy hissillä, alakerran saleihin ramppia pitkin pääovista. Salin 3 edessä portaat, vahtimestari opastaa reitin. Pyörätuolipaikat rivillä 4.
Tapahtuma on suomenkielinen kello 12:00–14:45 ja englanninkielinen kello 14:45–16:00. Keskustelutilaisuus Finlaysonin Vooninkisalissa pidetään suomenkielellä kello 16:30–17:30.
Tapahtuma on maksuton. Tapahtuman livestriimissä ei ole tulkkausta tai livetekstitystä. Tapahtumasta ei julkaista videotallennetta jälkeen päin.
 

Lisätietoja
Marja-Kristiina Mäkinen
Tuotantokoordinaattori | Production Coordinator
Designmuseo | Design Museum Helsinki

+358(0)408210973

Tervetuloa TAD weekille 2021!
Tapahtuma on osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmaa. Katso koko viikon tapahtumat www.tadweek.com 

Muut tapahtumat

1.11.2024

Samassa tilassa – Arkkitehtuuria ja muotoilua oppimassa

Kaikille avoin, valtakunnallinen seminaari arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen ajankohtaisista teemoista. Alan huippuasiantuntijoita puhumassa, opettajia ja pedagogeja paneelikeskustelussa ja inspiroivaa oheisohjelmaa Alvar Aallon arkkitehtuurin ja muotoilun ytimessä. Tule mukaan!

Lue lisää