A&DO Seminaari 2022 – tutustu puhujavieraisiin

Riitta Kuusikko, museonjohtaja, Rovaniemen taidemuseo 

Rovaniemen taidemuseo on kansainvälisesti suuntautunut asiantuntijaorganisaatio, jossa työskentelee innostuneita ja työhönsä motivoituneita huippuosaajia. Rovaniemen taidemuseon museopedagogiikka on kehittynyt yhdeksi museon keskeisistä tukipilareista ja se tulee esille niin yleisötyössä, näyttelyissä kuin kokoelmatyössä.  

Riitta Kuusikko toimii Rovaniemen taidemuseon johtajana. Hän on kuratoinut kotimaisten näyttelyiden lisäksi useita kansainvälisiä näyttelyitä kuten Place of Origin, joka esitteli Alaskan nykytaiteen mielenkiintoisimmat ilmiöt ja teokset (2018–2019), saamelaisen nykytaiteen näyttely Sami Contemporary (2014–2015), joka esittäytyi Rovaniemen jälkeen Luulajassa, Karasjoella, Kungsbackassa ja Berliinissä tai Flying Stories (2011–2012), joka nähtiin Rovaniemellä, Arkangelissa ja Qaqortoqissa. Hänen kiinnostuksensa kohteina ovat nykytaide, käsityöt, umpihankihiihto, sienestys, metsässä samoilu, lukeminen sekä erityisesti mummoilu. 

Leena Svinhufvud , A&DO-hankejohtaja, vastaava museolehtori 

FT Leena Svinhufvud on Designmuseon vastaava museolehtori, jonka työsarkaan kuuluu yleisötyön suunnittelu ja johtaminen. Leena toimii myös A&DO-hankkeen johtajana ja hänellä on pitkä kokemus arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittäjänä ja alan edistäjänä muun muassa kansainvälisissä Fantasy Design -näyttelyissä sekä Suomessa Ampiainen – arkkitehtuurin ja muotoilun päivä kouluissa -hankkeessa. Svinhufvud on myös taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Taidehistorian tutkijana hän on perehtynyt modernin muotoilun historiaan ja erityisesti tekstiilisuunnitteluun ja tekstiilitaiteeseen.  

Sipi Hintsanen, kaupunginarkkitehti, Rovaniemen kaupunki

Kaupunginarkkitehdin tehtäviin kuuluvat maankäytön- ja yhdyskuntasuunnittelun sekä kaupunkikuvan erityisasiantuntijatehtävät.  Sipi Hintsasen kokemusportfoliosta löytyy maastopyöräilyä, avantouintia ja jääpatentti. Hintsasen mukaan suunnittelun tärkein resurssi on aika ja takaisinkytkennnät monialaisesti tunnistava laatu sen ainoa kriteeri. Nykyinen kaupunginarkkitehti toi A&DO Labran näyttelyssä esiin kaupungin ja olosuhteiden jatkuvaa muutostilaa ja ajallisen jatkumon ymmärtämisen tärkeyttä kaupunkisuunnittelussa. 

Tiina Pusa, Taidekasvatuksen vanhempi yliopistolehtori, Aalto-yliopisto

Tiina Pusa edistää omassa työssään kriittisen ja feministisen pedagogiikan periaatteita, joiden kautta voidaan tarkastella vallan ilmentymistä vuorovaikutuksessa ja erityisesti kasvatuksen rakenteissa. Tiina on suuri demokratian ja yhdenvertaisuuden puolustaja, ja haluaa työssään ohjata opiskelijat pohtimaan laajoja yhteiskunnallisia teemoja. Tiina ohjasi viime keväänä taidekasvatuksen opiskelijoiden harjoituskursseja, jotka toteutettiin yhdessä Arkkitehtuurimuseon kanssa, ja niistä kuulemmekin seuraavaksi lisää.   

Tuuli Mattelmäki, muotoilun professori, Aalto-yliopisto 

Taiteen tohtori Tuuli Mattelmäki on muotoilun professori Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Muotoilun laitoksella. Häntä kiinnostaa muotoilun luovat ja kokeilevat työtavat ja niiden soveltaminen muutoksen ajureina. Tuuli on julkaissut empaattisen muotoilun, yhteissuunnittelun ja palvelumuotoilun teemoista. Tällä hetkellä hän johtaa kolmivuotista EU-projektia nimeltä Creative practices for transformational futures, jonka tekee näkyväksi luovien käytäntöjen roolia eko-sosiaalisen kestävyyden edistämisessä.  

Timo Jokela, kuvataidekasvatuksen professori, Lapin yliopisto 

Timo Jokela toimii kuvataidekasvatuksen professorina Lapin yliopistossa. Vuodesta 2012 hän on  johtanut kansainvälistä Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Art and Design temaattista verkostoa.  Vuoden 2022 alusta hänet on nimitetty Chair of Arctic Art, Design and Culture tehtävään Arktisessa yliopistossa.  Hänen tutkimusalaansa kuuluvat taidekasvatuksen lisäksi soveltava taide sekä ympäristö- ja yhteisötaide, joita hän tarkastelee kestävän kehityksen näkökulmasta. Hän on johtanut useita alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä soveltavan taiteen ja kuvataidepedagogiikan kehittämishankkeita, joista hän on julkaissut kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimusartikkeleja ja kirjoja. Jokela toimii aktiivisesti ympäristötaiteilijana ja on muun muassa yksi Lapin lumi- ja jää rakentamisen, muotoilun ja arkkitehtuurin kehittäjistä. 

Marja Tervo, vapaa-ajanpalvelujen palvelualuepäällikkö, Rovaniemen kaupunki

Vapaa-ajan palveluihin sisältyvät Rovaniemellä kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön palvelut. Työssään Merja arvostaa vaihtelevuutta ja yhdessä osaavien kollegojen kanssa ratkaisujen etsimistä arjen haasteisiin. Viime viikkoa oli työssä upea, sillä hän sai tilaisuuden nähdä satoja Pablo Picasson töitä Malagassa.

Helen Charman, Director of Learning, National Programmes and Young V&A, Victoria and Albert Museum, Lontoo

Keynote-puheenvuoron pitää museo-oppimisen arvostettu asiantuntija, kasvatustieteen tohtori Helen Charman Lontoon V&A Museumista. Charmanin uusin projekti on itäisessä Lontoossa keväällä 2023 avautuva Young V&A. Uusi museo on tarkoitettu eri ikäisille lapsille ja sen toimintaa on suunniteltu yhdessä kohdeyleisön kanssa. Young V&A:n kantava ydinajatus on luova itseluottamus: mahdollisuus kehittää taitoja, jotka auttavat kukoistamaan kompleksisessa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Lapin kamariorkesteri 

Lapin kamariorkesteri harjoittelee ja esiintyy pääosin Rovaniemellä, mutta maakunnallinen orkesteritoiminta on orkesterille myös todella tärkeää. Orkesteri toimii maakunnallisesti yhteistyössä kuntien kulttuuritoimijoiden ja muiden kumppanien – kuten seurakuntien, musiikkiyhdistysten, koulujen, päiväkotien ja kylätoimikuntien – kanssa. Esiintymispaikkoja ovat mm. koulut, urheiluseura-, kylä- ja kunnantalot sekä kirkot ja kappelit. Toiminnallaan orkesteri haluaa kehittää alueellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kulttuurin alalla. Konsertit myös edistävät pohjoisen alueen elinvoimaa. Maakunnallisia konsertteja tehdään vuosittain noin 15-20 kappaletta 300 km säteellä. Syksyn 2023 aikana orkesteri suuntaa kiertueelle Käsivarren Lappiin Taiken haja-asutusalueen tuen avulla. Vuosien varrella maakunnallisen toiminnan on mahdollistanut Jenny ja Antti Wihurin apuraha sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön tuki.