Kuvittaja piirtää seminaarin tapahtumia.

Kuva: Kalle Raittiala

Hanna Kutvonen ikuisti A&DO:n ensimmäisen seminaarin live-kuvituksena

A&DO-hankkeen ensimmäinen vuotuinen valtakunnallinen arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen seminaari järjestettiin Tampereella Finnkino Plevnan tiloissa 1.10.2021. Päivän aikana perehdyttiin arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen uusimpiin kokeiluihin sekä museokokoelmien luovaan hyödyntämiseen oppimisessa.

Niin lähi- kuin etäyleisötkin pääsivät seuraamaan seminaariohjelman lisäksi kuvittaja Hanna Kutvosen live-kuvitusta seminaarin esityksistä.

Tutki kuvien tarinoita ja tutustu seminaarin puheenvuoroihin!

Kuvittaja Hanna Kutvonen tekee piirustusta seminaarin aikana.

Pedagogian ja palvelumuotoilun yhteiset mahdollisuudet

A&DO Seminaari antaa näkökulmia ja ideoita arkkitehtuurin ja muotoilun opettamisen ja oppimisen tueksi. Ensimmäisissä seminaarin puheenvuoroissa käsiteltiin paljon A&DO-hankkeen ja kiertävän ADO Labra -näyttelyn kehitys- ja suunnitteluvaiheita.

A&DO Labra avasi ovensa ensimmäistä kertaa etäyhteyksin Tampereella keväällä 2021. Tamperelaisia esiopetusikäisiä kutsuttiin Labran sisällön ja siihen laaditun oppimispaketin pariin. Toiminta perustui A&DO Labran pedagogiseen yhteistyöhön Tampereen Taidekaaren kanssa. Oppimiseen innostavan kokonaisuuden aiheena oli hyvä lähiympäristö, jota tarkasteltiin yhdessä arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmasta. Kestäviä muotoja -kokonaisuuden teemoja olivat myös ongelmanratkaisutaidot ja kestävä kehitys. Seminaarissa kuultiin Taidekaaren museolehtori Liisa Aholaista, joka kertoi miten lähes 600 esikoululaisen työskestely sujui ja millaisia kokemuksia eskarilaiset saivat arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen parissa.

A&DO Labran opetusmateriaalien palvelumuotoilusta vastannut Riikka Jalava kertoi omassa puheenvuorossaan millaista oli työskennellä muotoilijana A&DO Labran konseptiin perustuvan oppimateriaalin parissa. Suunnitteluprosessissa osallistettiin A&DO-kiertonäyttelyn (museo)asiantuntijaa ja yhteistyötahoja yhteiskehittämiseen ja innovointiin. A&DO Labra − Hyvän lähiympäristön työkirja tarjoaa monen ikäryhmän opettajille ja ohjaajille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen perusteita paketissa, jota voi soveltaa haluamallaan tavalla oman ryhmän tason huomioiden.

A&DO-seminaarin kuvitusta.

Pedagoginen tilasuunnittelu ja yleisötyö 

A&DO Labra – Hyvä lähiympäristö on kiertävä näyttely ja oppimisen ympäristö, joka kertoo muotoilusta ja arkkitehtuurista. Näyttelytila on rakennettu kahteen konttiin, jotka voidaan siirtää paikasta toiseen. Näyttely haastaa pohtimaan, minkälainen arkkitehtuuri ja muotoilu tukee hyvää arkea ja kestävää kehitystä.  Labran näyttelyarkkitehti Marjut Alitalo kertoi seminaarissa museoiden kokoelmaesineitä esittelevän, kiertävän oppimisympäristön suunnittelusta. Yhteissuunnittelun käyttäjälähtöistä prosessia hyödyntämällä luotiin erilaisia oppijoita palveleva elämyksellinen kokonaisuus.

Elokuussa 2021 A&DO Labra pääsi vihdoin aloittamaan valtakunnallisen kiertomatkansa Lahdessa. Näyttely oli avoinna kaikille kaupunkilaisille kuukauden ajan Malskin kulttuurikeskuksen kupeessa. Labrassa vieraili Lahden kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelman myötä 1250 nelosluokkalaista opettajineen. A&DO Labran opas Leena Hannula kertoi seminaarissa monipuolisesta yleisötyöstä näyttelyn äärellä. Hannula jakoi oppaiden huomioita näyttelyn sisällöstä, esitystavoista ja kävijäryhmistä sekä arvioi millaiseksi pedagogisen kehitystyön kaari koettiin.

Uutta sisältöä yhteissuunnittelun keinoin

Muotoilija Anna Kokki ja Arkkitehtuurimuseon yleisötyövastaava Jemina Lindholm kertoivat puheenvuoroissaan opetussisältöjen yhteisuunnittelun menetelmistä. Kokki esitteli  SuoMun lukiolaisille suunnattua MuTu-materiaalia ja Lindholm kertoi Arkkitehtuurimuseon 16–20-vuotiaille suunnatusta FillThis Space arkkitehtuurin kesäkouluista. Näiden sisältöjen kehittämisestä saa hyviä vinkkejä yhteissuunnittelun onnistuneeseen toteuttamiseen.

Kuvittajan piirustus seminaarin tapahtumista.

Loppuhuipentumana kansainvälinen keynote

Seminaarin lopuksi A&DO:n hankejohtaja Leena Svinhufvud kertoi kuulijoille A&DO-hankkeen tarkoituksesta ja sen päämääristä. Tämän jälkeen hän avasi etäyhteyden Chicagoon ja  antoi puheenvuoron tilaisuuden kansainväliselle puhujavieraalle Jen Masengarbille (Executive Director, Yhdysvaltain arkkitehtiliitto AIA).

Masengarbin puheenvuoro”Architecture and the city: a learning laboratory for young people” kertoi arkkitehtuurioppimisen merkityksestä; Arkkitehtuuri voi antaa kipinän oman lähiympäristön tutkimiseen ihan jokaiselle. Se voi myös herättää halun oppia ratkomaan lähiympäristön aitoja suunnitteluongelmia. Näin vähitellen hioutuvista suunnittelun työkaluista on hyötyä tulevaisuudessa monessa. Oppiessamme tutkimaan oman elämämme arkipäiväisiä rakenteita, lähiympäristöstämme voi tulla todellinen oppimisen laboratorio.

Jen Masengarbin puheenvuoroa avaava haastattelu julkaistaan pian tällä sivustolla.

Kuvittajan piirustus seminaarin tapahtumista.

Seuraava valtakunnallinen A&DO Seminaari järjestetään syksyllä 2022. Paikkakunta ilmoitetaan pian.

 

Kuvat seminaarista: Kalle Raittiala

Kuvat live-kuvituksista: Anni Koponen

Hanna Kutvonen (TaM,  Aalto-yliopisto 2021) on muotoilija ja kuvittaja. Hän on tehnyt A&DO:lle kuvituskokonaisuuden Labra-näyttelyä sekä opetusmateriaaleja varten.