Lakkipäinen mies istuu kaupunkipuutarhassa.

Finlaysonin alueen pääpuutarhuri ja vihersuunnittelija Santeri Urhonen

Finlaysonin alueen Tehdaspuutarhakierrokset (45 min)

Ajankohdat:
to 28.4 klo 16.15
la 7.5. klo 13
to 12.5. klo 16.15
la 14.5. klo 13

Oppaana toimii Finlaysonin alueen pääpuutarhuri ja vihersuunnittelija Santeri Urhonen. Kesto on 45 minuuttia, jonka jälkeen on 15 minuutin pituinen avoin kyselyosio.

Kierrokselle otetaan 30 ensimmäistä osallistujaa saapumisjärjestyksessä. Vapaa pääsy. Opastukset jatkuvat Finlaysonin alueella myös kesäkauden aikana.

Kierrokset järjestää Finlaysonin alue ja Omatarhuri Oy. Yhteistyössä A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus.

KUVAUS TEHDASPUUTARHASTA JA ALUEESTA

Finlaysonin alue vihertää. Kaupungistumisen seurauksena luonnon monimuotoisuus on kokenut kovan kolauksen. Betoniviidakko hengittää rohisten ja luonto tuntuu vieraalta ja etäiseltä.

Tarve urbaaneille viheralueille on huomattava. Finlaysonin alueen tehdaspuutarha antaa luonnolle mahdollisuuden palata pitkän tauon jälkeen keskelle kaupunkia. Tehdaspuutarhassa kasvaa tällä hetkellä yli 170 eri kasvilajia ja määrä lisääntyy koko ajan. Lisäksi alue toimii alustana viherrakentamisen innovaatioille ja LUKE:n BIWE-tutkimukselle.

Kierroksilla Finlaysonin aluetta tarkastellaan kehittyvänä viheralueena eli tehdaspuutarhana. Kierroksen aikana käydään läpi sesongissa olevia kasveja, tehdaspuutarhan perusajatusta, viherrakentamisen innovaatioita, dynaamista istuttamista ja alueen kehittyvää ekosysteemiä.

Kierros päättyy avoimeen kyselyosioon, jolloin kierroksen vetäjälle voi esittää puutarha-aiheisia kysymyksiä. Kysymysten esittäminen myös kierroksen aikana on suositeltavaa.

Tehdaspuutarha toteutetaan Finlaysonin historiallisella tehdasalueella, joka sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa. Finlaysonin alue toimii nykypäivänä kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena sekä liikekeskuksena. Finlaysonin alueella historia ja tulevaisuus kohtaavat kiehtovassa ja vihertävässä kaupunkiympäristössä.

Kuvat: Mikko Vares, Finlaysonin alue.

Kukkia puuterhassa.

SAAPUMINEN
Kierros alkaa Finlaysonin alueella sijaitsevalta Väinö Linnan aukiolta A&DO Labra -näyttelyn edustalta. Oppaana toimiva Omatarhuri Oy:n Santeri Urhonen jakaa osallistujille vuoronumerot. Kierrokselle otetaan 30 ensimmäistä osallistujaa saapumisjärjestyksessä.

Tutustu etukäteen Finlaysonin alueeseen

OSALLISTUMINEN JA REITIN KUVAUS
Osallistuminen on maksuton. Opastus on suomenkielinen. Kierroksella eteneminen on rauhallista ja sisältää useita pysähtymisiä. Reitti ei ole kaikilta osin esteetön. Pukeutuminen kierrokselle sääolosuhteet huomioiden. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

KIERROS ALKAA JA PÄÄTTYY
Kierroksen kesto on 45 minuuttia, jonka jälkeen on 15 minuutin pituinen avoin kyselyosio.
Kierros alkaa Väinö Linnan aukiolta A&DO Labra -näyttelyn edustalta. Kierros päättyy Väinö Linnan aukiolle, jossa myös kyselyosio pidetään.

KORONATURVALLISUUS
Noudatemme vallitsevia koronaohjeistuksia. Osallistuthan kierrokselle ainoastaan täysin terveenä. Opastus on ulkotiloissa.  Seuraamme aluehallintoviraston ajankohtaista ohjeistusta koronaturvallisuuteen liittyen ja tiedotamme mahdollisista muutoksista.

LISÄTIETOJA
Marja-Kristiina Mäkinen
Hanke- ja tuotantokoordinaattori | Production Coordinator
Designmuseo | Design Museum Helsinki

+358(0)408210973