A&DO Labra näyttely kuvattuna sisältä.

Kuva: Mikko Vares

A&DO Labra näyttely avautuu pian Rovaniemellä

A&DO Labra jatkaa valtakunnallista kiertoaan Rovaniemelle, jossa näyttely on avoinna yleisölle Kulttuuritalo Korundin pihalla. Monipuolinen ohjelma kutsuu eri ikäiset kävijät mukaan arkkitehtuurin ja muotoilun teemojen äärelle 22.8.–18.9.2022

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra on kahteen merikonttiin rakennettu näyttely ja oppimisympäristö, jossa tutustutaan hyvän lähiympäristön teemoihin sekä arkkitehdin ja muotoilijan työhön. Näyttelyssä esille nousevat museoiden kokoelmaesineiden rinnalla paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Arktisen pääkaupungin suunnittelualat ja -perinteet

Rovaniemen paikallisen näyttely- ja ohjelmakokonaisuuden suunnittelu alkoi A&DO:n fasilitoimassa työpajassa Arctic Design Weekin yhteydessä keväällä 2022. Mukaan kutsuttiin paikallisia suunnittelu- ja museoalan ammattilaisia sekä Rovaniemen kaupungin edustajia. Työpajan osallistujat pääsivät vaikuttamaan siihen, mitä esiteltäviä kohteita ja ilmiöitä näyttelyyn Rovaniemellä valittaisiin. Työpajassa hyödynnettiin myös Rovaniemellä Arctic Design Weekin aikana tehdyn avoimen yleisöäänestyksen tuloksia.

Rovaniemen kaupungin vapaa-ajan palvelujen palvelualuepäällikkö Merja Tervo on ilahtunut toteutuneesta yhteistyöstä:

”Arkkitehtuuri ja design ovat tärkeitä arktiselle pääkaupungille Rovaniemelle. Niiden avulla syntyy hienoa nostetta, kuten upeita tekoja ja yhteisiä onnistumisia. A&DO on todella tervetullut Rovaniemelle. Se saa kulttuurin kutittamaan mieliä!”

Rovaniemen näyttelykokonaisuuteen valikoitui kaksi paikallista yritystä, jotka toimivat myös kansainvälisesti: lumisurffilautoja valmistava ILAHUboards sekä Lappset, joka on leikkipaikka- ja liikuntavälineitä sekä puisto- ja kadunkalusteita suunnitteleva yritys. ILAHUboardsin ja Lappsetin suunnittelutyössä yhdistyvät pohjoinen käsityö- ja muotoiluosaaminen sekä erityinen luontosuhde ja ulkoilun tapa. Luonnossa liikkumisen, leikkimisen ja rauhoittumisen mahdollisuutta pidetään tärkeänä osana hyvää lähiympäristöä ja arkea.

Näyttelyssä tuodaan esille myös kaupungin suunnitteluperinteitä ja niiden jatkuvuutta. Rovaniemen sodanjälkeisen jälleenrakentamisen aikainen Alvar Aallon suunnittelema uusi asemakaava (1945), ”poronsarvikaava” kuvasti aikoinaan kaupungin luontosuhdetta ja siihen sidottua elinkeinoa. Nykyinen kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen tuo näyttelyssä esiin kaupungin ja olosuhteiden jatkuvaa muutostilaa ja ajallisen jatkumon ymmärtämisen tärkeyttä kaupunkisuunnittelussa. Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen professori Timo Jokela avaa näyttelyssä pohjoisen lumi- ja jäärakentamisen sekä -taiteen perinteitä ja erityisosaamista.

Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen toteutuminen Rovaniemellä

A&DO labran vierailu Rovaniemellä mahdollistaa peruskoulun kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisen muotoilukasvatuksen, kun Labran opastetussa näyttelyssä vierailee lähes seitsemänsataa nelosluokkalaista opettajineen elo-syyskuun aikana. Kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisesti neljäsluokkalaiset tutustuvat suomalaiseen muotoiluun, arkkitehtuuriin sekä rakennettuun ympäristöön.

Rovaniemen kaupungin lastenkulttuurituottaja Annu Nietula kertoo:

”A&DO labrassa lapset pääsevät oppaan johdolla tutustumaan muotoiluun sekä arkkitehtuuriin, ja kävelykierroksilla kaupunkiympäristössä lapset pääsevät tutkailemaan ympäristöä arkkitehtuurin sekä suunnittelun näkökulmasta. Nelosluokkalaiset ovat oiva kohderyhmä arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimiselle, sillä 10-vuotiaana reviiri laajenee ja ympäristöä aletaan havainnoimaan itsenäisesti.

Osallisuuden tunne omassa ympäristössä kasvaa, kun oppilaita ohjataan tuntemaan ja arvostamaan omaa elinympäristöään. Lapset oppivat näkemään ja ymmärtämään kaupunkimme erityispiirteitä arkkitehtuurissa sekä kaupunkisuunnittelussa.

Odotamme innolla A&DO Labran vierailua arktisessa kaupungissamme!”

Rovaniemen oheisohjelma

A&DO Labra -näyttelyn konseptiin kuuluu aina paikallinen tapahtumallisuus. Rovaniemellä Labra on avoinna kaikille kaupunkilaisille arki iltapäivisin ja viikonloppuisin. Ohjelmaan sisältyy avoimet näyttelyopastukset sekä arkkitehtuurikierrokset lähiympäristöön yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Rovaniemi-viikon aikana A&DO Labra -näyttelyn aukioloa on pidennetty arkisin ja ohjelmaan sisältyy ylimääräisiä näyttelyopastuksia. Tämän lisäksi Rovaniemen paikallissuunnitteluun pääsee tutustumaan myös kaikille avoimella Designmuseon online-kierroksella.

Tärkeiden yhteistyökumppaneiden, Rovaniemen taidemuseon ja Kulttuuritalo Korundin, kanssa on suunniteltu myös yhteistä ohjelmaa. A&DO Labran vierailun aikana museon TaideTorstain taidepajojen sisältö on suunniteltu muotoilun ja arkkitehtuurin sekä hyvän lähiympäristön teemojen innoittamina. Tällöin myös A&DO Labra -näyttely on avoinna kello 18 asti Korundin pihalla.

Riitta Kuusikko, Rovaniemen taidemuseon johtaja lähettää terveisensä:

”Kulttuuritalo Korundi on Rovaniemen kulttuurin kivijalka, jossa taide avaa maailmaa pohjoisesta perspektiivistä. Rovaniemen taidemuseon ja Lapin kamariorkesterin kodissa Korundissa kohtaavat taiteen kokijat ja tekijät. Korundin pihan valloittaa elo-syyskuussa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tuottama A&DO Labra, joka tuo arkkitehtuurin ja muotoilun kaupunkilaisten nähtäville uudella ja mielenkiintoisella tavalla. Rovaniemen taidemuseo toivottaa ilahtuneena tervetulleeksi A&DO Labran Korundiin.”

A&DO Labran aukioloajat
A&DO Labra on avoinna yleisölle 22.8.–19.9.2022
ma–pe klo 13–16
la–su klo 11–16

Aukioloajat Rovaniemi-viikolla (5.–11.9.)
ma–pe klo 11–18
la–su klo 11–16

A&DO Labran avoimet yleisöopastukset (45 min)
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13
Vapaa pääsy

Avoimet arkkitehtuurikierrokset lähiympäristöön (45 min)
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14
Vapaa pääsy

A&DO Labran oheisohjelma Rovaniemellä

A&DO Labra ja Rovaniemi-viikko
5.–9.9. klo 11–18
A&DO Labra osallistuu Rovaniemi-viikon tapahtumiin pidennetyllä aukiololla arkipäivisin ja ylimääräisillä näyttelyopastuksilla. Opastusten kellonajat tarkentuvat myöhemmin tälle sivustolle.
Vapaa pääsy.

Livestriimattu opastus A&DO Labrasta Rovaniemeltä
keskiviikkona 7.9.2022 klo 15–15.30 Designmuseon Facebookissa livelähetyksenä.
Rovaniemen paikallisoppaat esittelevät A&DO Labrassa esiin nostettua paikallista suunnittelua ja sen perinteitä. Opastus on osa Designmuseon Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

A&DO Labra ja Rovaniemen taidemuseon TaideTorstait
Torstaisin Rovaniemen taidemuseon näyttelyihin on maksuton sisäänpääsy klo 16–18.
Ohjelmaan sisältyy myös kaikille avoin työpaja museon taidepajassa. A&DO Labran vierailun aikana taidepajojen sisältö on suunniteltu muotoilun ja arkkitehtuurin sekä hyvän lähiympäristön teemojen innoittamina. TaideTorstaisin myös A&DO Labra -näyttely on avoinna klo 18 asti Korundin pihalla.
Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lue lisää Rovaniemen ohjelmasta ja aikataulusta

Lisätietoja:
vastaava museolehtori/A&DO:n hankejohtaja
Leena Svinhufvud, , puh. 040 535 7777
kulttuurituottaja, lastenkulttuuri, Annu Nietula, , puh. 0405600814