Kuva: Johannes Romppainen

A&DO Labra näyttely avautuu Oulun Pikisaaressa

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra jatkaa valtakunnallista kiertoaan Ouluun, missä näyttely avautuu yleisölle Muotoilukeskus Proton pihalla huhtikuun lopussa. Monipuolinen ohjelma kutsuu eri ikäiset kävijät mukaan arkkitehtuurin ja muotoilun teemojen äärelle 25.4.–27.5.2023.  

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteishanke. Hanke tuo arkkitehtuurin ja muotoilun tiedot, taidot ja tekijät kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. Kiertävä A&DO Labra on kahteen merikonttiin rakennettu näyttely ja oppimisympäristö, jossa tutustutaan hyvän lähiympäristön teemoihin sekä arkkitehdin ja muotoilijan työhön. Näyttelyssä museoiden kokoelmaesineiden rinnalla nähdään paikallisia esimerkkejä arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Oulun suunnittelualat ja -perinteet

Oulun vahvuudet ja oululaisten aktiivinen toiminta suunnittelualoilla näkyvät A&DO Labraan esille tulevissa esimerkeissä. Oulussa on arkkitehtuurin korkeakoulutusta, kiinnostavaa kaupunkisuunnittelua ja muotoiluintensiivistä teknologiasuunnittelua, mikä näkyy myös näyttelyyn valituissa kohteissa. A&DO Labran paikallisosio esittelee Skick-sähköpotkukelkan ja Haurun älyroskikset, Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n Pudasjärven hirsikampuksen sekä Marjatta ja Martti Jaatisen suunnittelemat Oulun pääkirjaston ja teatterin.

A&DO Labrassa nähtävät esimerkit oululaisesta suunnittelusta valittiin tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden ja ihmisten kanssa. Valinnoissa hyödynnettiin muun muassa pohjoissuomalaisten muotoilijoiden yhdistyksen PROTO ry:n suunnittelualojen ammattilaisille teettämän kyselyn tuloksia sekä A&DO kysyy -ammattilaistyöpajan tuloksia.

“Edustamme yhdistyksenä Pohjois-Suomen muotoilijoita. Olemme iloisia, että olemme saaneet olla mukana projektissa alusta lähtien ja tehdä tiivistä yhteistyötä museoiden kanssa näyttelyn paikallisosion osalta. Meille yhteistyö A&DO Labran kanssa on mahdollisuus tuoda esille Oulun alueen osaajia, paikallisia muotoilijoita ja arkkitehteja”, kertoo PROTO ry:n tuottaja Niina Autio.

Yhden paikallisista suunnitteluesimerkeistä valitsivat Oulun Hintan koulun alakoululaiset yhdessä opettajiensa kanssa. Opettajat esittelivät oppilaille valitsemiensa paikallisten arkkitehtien ja muotoilijoiden työt, minkä jälkeen eri luokka-asteiden oppilaat äänestivät niistä omaa suosikkiaan. Äänestys oli tiukka ja lopulta kärkisija meni oppilaille tutuille rakennuksille Oulun pääkirjastolle ja teatterille.

Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen toteutuminen Oulussa

A&DO Labran vierailu Oulussa mahdollistaa peruskoulun kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen. Huhti–toukokuun aikana Labran opastuksilla vierailee suuri määrä oululaisia nelosluokkalaisia opettajineen. Kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisesti nelosluokkalaiset tutustuvat Labrassa suomalaiseen muotoiluun, arkkitehtuuriin sekä rakennettuun ympäristöön.

”On hienoa saada A&DO vierailemaan kevään korvalla Oulun idylliseen Pikisaareen. Oulun kouluille suunnattu kulttuuri- ja tiedekasvatusohjelma Luuppireitti yhdistyy tänä keväänä A&DO Labraan ja tarjoaa oppilaille kurkistusikkunan hyvän lähiympäristön muotoutumiseen arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmasta. Labrassa tulee huhti–toukokuun aikana vierailemaan niin luuppireittiläisiä kuin lähialueiden kevätretkeileviä luokkia,” kertoo Karoliina Autere, Oulun Luuppireittiä koordinoivan Pohjois-Pohjanmaan museon museolehtori.

A&DO Labra Pikisaaressa

Aika: 25.4.–27.5.2023
Paikka: Muotoilukeskus Proto,
Pikisaarentie 17, 90100 Oulu

Oulussa A&DO Labra on avoinna kaikille kaupunkilaisille arki-iltapäivisin ja lauantaisin. Ohjelmassa ovat muun muassa avoimet ja maksuttomat näyttelyopastukset lauantaisin kello 14 ja kello 15. Näyttelyn avajaisviikonloppuna vietetään Senioripäivää, jolloin tarjolla on opastuksia ja VR-kokemus.

A&DO Labra on avoinna yleisölle:
25.4.–13.5.2023
ti–pe 14.15–17
la klo 10–16

16.5.–27.5.2023
ti–pe klo 12.45–16
la klo 10–16

A&DO Labra on avoinna kouluryhmille:
(Ennakkovarauksilla Luuppireitti-ohjelman kautta)

25.4.–12.5.2023
ti–pe klo 10.30–14.15

16.5.–26.5.2023
ti–pe klo 9.00–12.45

Lisätietoja

Vastaava museolehtori/A&DO:n hankejohtaja
Leena Svinhufvud, , puh. 040 535 7777

Museolehtori/A&DO Labran koordinaattori
Hanna Kapanen, , puh. 050 301 6838