Lapset tutustuvat A&DO Labra -näyttelyyn.

Kuva: Risto Musta

A&DO Labra on avautunut yleisölle Tampereella

A&DO Labra jatkaa valtakunnallista kiertoaan Tampereella, jossa kontit ovat asettautuneet Finlaysonin alueelle, Väinö Linnan aukiolle. Monipuolinen ohjelma kutsuu eri ikäiset kävijät mukaan arkkitehtuurin ja muotoilun teemojen äärelle 25.4.–22.5.

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra on kahteen merikonttiin rakennettu näyttely ja oppimisympäristö, jossa tutustutaan hyvän lähiympäristön teemoihin sekä arkkitehdin ja muotoilijan työhön. Näyttelyssä esille nousevat museoiden kokoelmaesineiden rinnalla paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Yhteistyö Tampereen kaupungin toimijoiden kanssa alkoi A&DO:n järjestämällä paneelikeskustelulla Tampereen TAD Weekillä 7.10.2020. Panelisteina olivat Taidekaaren kulttuurikasvatusohjelman museolehtori Liisa Aholainen, ammattiyhteisö TAM-Safan Kasmir Jolma, Urbaani Tampere -yhteisön Juha Joki, Arkkitehtuurikoulu Arkin Jaana Räsänen sekä A&DO:n hankejohtaja Leena Svinhufvud. Striimatussa paneelissa kysyttiin, millainen on paras mahdollinen arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisympäristö sekä käytiin keskustelua suunnittelun merkityksestä osana hyvää lähiympäristöä.

Tapahtuman A&DO:n oppimisen pisteellä pyydettiin lisäksi kertomaan, mitä paikallista arkkitehtuuria ja muotoilua tulisi nostaa esille A&DO Labran kiertävään näyttelyyn juuri Tampereelta. Ideoiden keruuta jatkettiin yleisöäänestyksellä sosiaalisessa mediassa. Kertyneiden ehdotusten perusteella näyttelyyn valikoitui neljä esimerkkiä tamperelaisesta suunnittelusta: Lauri Järvisen suunnittelema W Vest – Villaliivi (2020), IDIS Designin muotoilema Tampereen Ratikka (2020), Colossal Orderin City: Skylines -kaupunginrakennuspeliin rakentunut Tampere sekä arkkitehti Wivi Lönnin kilpailuehdotus Tampereen paloasemaa varten (1906). Esimerkkien avulla sukelletaan muotisuunnittelijan, teollisen muotoilijan, arkkitehdin ja pelisuunnittelijan maailmaan.

”A&DO Labran konsepti nostaa museoiden kokoelmaesineiden lisäksi esille kunkin vierailupaikkakunnan arkkitehtuuria ja muotoilua. Valinnat paikallisista nostoista tehdään yhteistyössä vastaanottavan paikkakunnan ihmisten, yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa. Oli mielenkiintoista ja hienoa kuulla tamperelaisten ajatuksia paikallisesti merkityksellisestä arkkitehtuurista ja muotoilusta.” sanoo Designmuseon museolehtori ja A&DO Labran vastaava tuottaja Hanna Kapanen.

Tutustu näyttelyn paikallisosuuteen

A&DO –hankkeen tavoitteiden mukaisesti Labra-näyttelyn yhteydessä tehdään työtä myös paikallisen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen parissa. Tampereella se toteutuu yhteistyössä Taidekaari- kulttuurikasvatusohjelman kanssa, kun noin 40 luokallista Taidekaari-uransa aloittavia esikoululaisia pääsee vierailemaan A&DO Labrassa tänä keväänä.

”Kiinnostavien ja monipuolisten oppimisympäristöjen tarjoaminen on yksi Taidekaaren toiminnan lähtökotia. Kun arkkitehtuuria ja muotoilua tutkitaan mieleen painuvalla vierailulla, se avaa silmiä myös sille mitä omasta tutusta lähiympäristöstä löytyy. Labra-näyttelyn sisältö istuu saumattomasti Taidekaaren sisältöihin. Esikoululaisten opetussuunnitelmassa on lapsen omaan lähiympäristöön liittyviä sisältöjä, joissa opettaja voi hyödyntää myös teemoja arkkitehtuurista ja muotoilusta.” sanoo Taidekaaren museolehtori Liisa Aholainen.

A&DO Labra -näyttelyn konseptiin kuuluu lisäksi paikallinen tapahtumallisuus. Tampereella Labra on avoinna kaikille kaupunkilaisille arki iltapäivisin ja viikonloppuisin. Ohjelmaan sisältyy avoimia opastuksia ja erilaisia kierroksia yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Muotoilun ja hyvän lähiympäristön teemoihin linkittyvät esimerkiksi Työväenmuseo Werstaan kesällä 2022 avatun Teollisuusmuseon kierrokset sekä Finlaysonin alueen pääpuutarhuri ja vihersuunnittelija Santeri Urhosen tehdaspuutarhakierrokset. Tämän lisäksi senioreille on suunniteltu erityistä ohjelmaa ja näyttelyyn pääsee tutustumaan myös online-kierroksella.

Aukioloajat
A&DO Labra on avoinna yleisölle 25.4.–22.5.2022
ma–pe klo 13–16
la–su klo 11–17

Poikkeusaukiolot: ti–pe 3.–6.5  ja ma 9.5 näyttely on auki yleisölle klo 10–16.

Avoimet yleisöopastukset 30.4.–22.5
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14–15
Vapaa pääsy

Lue lisää Tampereen ohjelmasta

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteishanke. Hanke tuo arkkitehtuurin ja muotoilun tiedot, taidot ja tekijät kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskusta kehitetään vuosina 2020–2023. Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt hankkeelle Museovisio-apurahan. Myöhemmin oppimisen keskuksesta tulee keskeinen osa uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota Helsingissä. Hankkeen aikana rakentuu myös arkkitehtuuri- ja muotoilukasvattajien verkosto, joka kattaa koko maan. A&DO Labran valtakunnallinen näyttely kiertää Suomea vuosina 2021–2023. Ensimmäinen vierailukohde oli Lahti, jossa A&DO Labra nähtiin 30.8.–30.9.2021. Tampereen jälkeen näyttely jatkaa matkaansa Rovaniemelle, jossa se on avoinna yleisölle syyskuussa 2022.

Lisätietoja:
vastaava museolehtori/A&DO:n hankejohtaja
Leena Svinhufvud, , puh. 040 535 7777
Museolehtori Liisa Aholainen, Taidekaari, , puh 050 345 3904

Yhteistyössä: Konttivuokraus Oy