Här finns information om föremålen i A&DO Labb utställningens del i Rovaniemi

No 1
ILAHUboards
Snösurfbrädet Seipi, 2022

Design: Jan Erik Leutola
Tillverkare: TREEFORM Ltd, ILAHU boards

Luminen vuorimaisema.
Foto: Jani Kärppä, KOTA Kollektiivi Oy

ILAHU boards tillverkar snösurfingbrädor utan bindningar. I stället för på havets böljor löper de i djup pudersnö. De kombinerar skating, surfing och snöbrädåkning till en nordlig surfingversion. Brädorna förfärdigas i Finland av inhemska material och deras utformning hämtar inspirationen från Nordens natur. Med snöbrädet ger man sig av ut på den orörda snön för att njuta av friluftslivet och naturens harmoni.

Träsnidaren och designern Jan Erik Leutola:

”Jag försöker bygga både till mina kunder och mig själv lämpliga, kvalitativa och ekologiska snösurfbrädor. Jag hoppas, att var och en inom sig skulle hitta det femåriga barnets fröjd, då man får rusa utför en backe så hårt det bara går. Hela grundtanken är fröjden, att finna den och njuta av den. Enklare kan det inte sägas: Fröjdas!”

No 2
Halo Cubic -konceptets arkitektoniska lekparksverktyg, 2017
Design: Lappset
Tillverkare: Lappset Group Oy

Lasikuutiorakennus. Valmistaja Lappset.
Foto: Lappset Group Oy

Lappset eller företaget Lappset Group Ab grundades i Rovaniemi år 1970. Företaget producerar miljöer och apparater för gammal och ung i all möjlig rörelse från lek till motion. Den huvudsakliga produktgruppen består av lekplats- och motionsverktyg samt park- och gatumöbler. Ändamålet är att framställa kvalitativa och beständiga produkter som har en långt livsspann. Man har tagit i beaktande användarnas behov i olika åldersgrupper. Företagets fabriker finns i Rovaniemi i Finland samt i Estland och Sverige. Företagets hemort är Rovaniemi där även huvudkontoret är beläget.

Lappsets konceptdesigner Ville Kemppainen:

”Vi besluter i ett mycket tidigt skede, för en hurdan användargrupp en lekomgivning planeras. Produkten och hela lekparken måste betjäna användaren. Användarvänlighet och trygghet är de viktigaste aspekterna av designen. Våra produkter följer de europeiska direktiven, så vi kan garantera användaren en säker omgivning. Idéer till produkterna spanar vi efter överallt, resandet är en av de bästa inspirationskällorna. Att se och uppleva själv är mycket viktigt.”

No 3
Renhornsplanen eller Rovaniemi köpings stadsplan, 1945

Design: Alvar Aalto
Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen uusi asemakaava 1945.

Rovaniemi förstördes nästan helt under andra världskriget. Arkitekt Alvar Aalto ritade en ny stadsplan för staden. Planen föreställer en rentjurs huvud och kallas därför för renhornsplan. När staden återuppbyggdes efter kriget blev planens form en symbol för hopp och kontinuitet. Den representerar Lapplands natur och ekonomi, som fortfarande anses viktig.

Aalto förstod vikten av naturen i staden. Renens huvud tecknas av gatunätverket och parkområdena. Ögonen är idrottsplatsen. På mulens ställe fanns från början en centralpark. Den ersattes senare av en fyrfilig motorväg. Nu funderar man om det partiet går att ändra på något sätt.

Rovaniemis stadsarkitekt Sipi Hintsanen:

”Staden förändras hela tiden. Jag vill påverka riktningen mot lösningar som fungerar även i framtiden. Efter kriget var resurserna begränsade. Nu är vi i samma situation på grund av kraven på hållbar utveckling. Den samtida byggnationen handlar ofta om att förlänga existerande byggnaders livscykel. Det händer ofta att syftet med en byggnad ändras.”

Keltatakkinen mies seisoo lumisella pihamaallaan.

Stadsarkitekt Sipi Hintsanen står på en sexhörnig tomt i Korkalovaara, Rovaniemi.
Foto: Anssi Jokiranta, Lapin Kansa

No 4
Päiviös döttrar, del av snöinstallation, 1998
Design: Timo Jokela

Kaksi suurta lumiveistosta lumisessa maisemassa.
Foto: Timo Jokela

Lapplands universitets professor i bildkonstpedagogik Timo Jokela:

”I Lapplands olika dialekter finns tiotals ord som beskriver snö och is och deras många olika tillstånd; sohjo, pyry… I dessa ord uttrycks kontakten till den arktiska vardagen och även omgivningens skönhet. Uppe i norr har vintern alltid rytmiserat invånarnas liv och aktiviteter. Vintern har varit en sträng utmaning, men tillika en vän, en trygghet och en chans.”

”I dag är vår relation till vintern stadd i förändring. Snö- och isskulpturkonsten samt för olika användningar uppförda byggnader av snö och is livar upp resebranschen och turistmålen. De skapar också nya resmål runtom i Lappland.”

”Lapplands snö- och iskonst har fötts, för att man har kunnat bearbeta snön och isen. Samtidigt har man varit lekfull och skapat omgivningskonst. Byggnationen har också fordrat företagsamhet och ingenjörskunnande medan konstfostran har gjort byggnaderna vidsträckt bekanta för olika grupper. Därtill har professionell planering och design förbättrat byggandet i snö och is på många sätt.”